Střední Asie – Nejen o krásách přírody, ale i o výjimečném jídle

Miluju cestování. Za ty roky jsem měl možnost ochutnat skvělá jídla z různých koutů světa. Argentina mě uchvátila svými šťavnatými steaky, Turecko lákavým kebabem, Řecko čerstvými saláty a sýry, Etiopie netradičními směsmi koření a USA obrovskými porcemi a rozmanitostí fastfoodu. Ale víte, kde jsem našel opravdovou gastronomickou nirvánu? Ve Střední Asii.
Střední Asie pro mě není jen o majestátních horách, nekonečných stepích a pohostinných lidech. Je to region, kde jídlo hraje stejně důležitou roli jako kultura a tradice. Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán a Uzbekistán jsou země, kde jsem našel poklady, které mě nadchly svou chutí, originalitou a autentičností. Pokud máte rádi dobrodružství na talíři, Střední Asie je pro vás to pravé.
Má nejoblíbenější jídla Střední Asie
1. Plov
Kdybych měl vybrat jedno jídlo, které bych jedl pořád dokola, byl by to určitě plov. Je to uzbecká verze pilafu, což je v podstatě směs rýže, masa (nejčastěji skopového nebo hovězího), mrkve, cibule, římského hrachu a různých druhů koření. Někdy se doplňuje o hrozinky. Nejlepší plov jsem měl v Taškentu, kde byl dokonale připravený v gigantickém kotli na otevřeném ohni. Je to jídlo, které vás zasytí, potěší, a přestože je jednoduché, má neuvěřitelnou hloubku chutí. Asi v každé zemi střední Asie Vám místní řeknou, že právě ten jejich slov je nejchutnější.

2. Lagman
Když jsem poprvé ochutnal lagman, pochopil jsem, proč je v této oblasti tak oblíbený. Je to bohatá polévka s nudlemi, masem a zeleninou, často ochucená jemně pikantní omáčkou. Někdy je spíše hustý a blíží se k dušenému masu. Kombinace domácích nudlí a lahodného vývaru je neodolatelná. Nejlepší lagman jsem ochutnal v Almaty v Kazachstánu, kde ho podávali s čerstvými bylinkami.

3. Manty
Milovníci knedlíků si přijdou na své u manty. Jsou to velké knedlíky plněné mletým masem, nejčastěji skopovým, a ochucené cibulí. Dušené na páře a podávané s kysanou smetanou nebo jogurtem, jsou prostě neodolatelné. V Tádžikistánu jsem je měl s domácím chlebem, který chutná naprosto skvěle.

4. Shashlik
Milujete grilované maso? Pak je shashlik vaší volbou. Na špejli grilované kousky jehněčího nebo hovězího masa marinované v různých bylinkách a kořeních. V Kazachstánu jsem měl možnost ochutnat nejlepší shashlik na jedné rodinné oslavě, kde byl marinovaný v jogurtu a grilovaný na dřevěném uhlí. Byla to kombinace dokonalých chutí, kterou jsem si zapamatoval na dlouhou dobu.

Oříšek jménem koriandr
Ale nebyl by to já, kdybych nenašel nějakou tu „maličkost“, která mi zážitek trochu kazí. Tím oříškem je pro mě koriandr. Absolutně nesnáším jeho chuť – a ve Střední Asii ho milují! Koriandr (místně známý jako kinza) je snad všude – na mase, v salátech, v polévkách, a dokonce i v marinádách. Pokud jste na tom jako já a koriandr vám prostě nesedí, dejte si pozor při objednávání jídla. Naučte se říkat větu, která vám může zachránit chuťové buňky: „Bez kinzy, prosím.“ (v ruštině to zní Bez kinzy, pozhaluysta). Naštěstí se kuchaři ve Střední Asii na přání zákazníka většinou rádi přizpůsobí.
Proč se vracet do Střední Asie?
Cestování Střední Asií je pro mě vždy neuvěřitelným zážitkem. Nejen kvůli úžasné přírodě a nesmírně laskavým lidem, ale právě kvůli jídlu. Každé sousto je jako cesta do historie a kultury dané země. A i když jsem ochutnal fantastická jídla po celém světě, právě tady, v srdci Asie, jsem našel tu pravou gastronomickou lásku.
Pokud máte možnost navštívit Střední Asii, dejte šanci nejen místním památkám a přírodním krásám, ale i jejich kuchyni. A pokud jste na tom stejně jako já a nemáte rádi koriandr, nebojte se. S trochou předvídavosti si zajistíte, že váš zážitek bude stejně chutný jako ten můj – i bez kinzy.